Vanuit mijn vele jaren ervaring in de jeugdhulpverlening heb ik veel ervaring met het werken  met jongeren en gezinnen. Aangezien ik veel werk met samengestelde gezinnen, weet ik hoe lastig het is om na en tijdens een scheiding een goed plan te hebben voor hoe je als ouders op een goede en prettige manier om kan blijven met je kinderen.

 

Ik help je graag mee met het maken van een ouderschapsplan of het actualiseren en evalueren van een bestaand plan.

Ook al scheiden de wegen van jou en je partner, jullie zullen altijd samen ouders blijven. Het ouderschapsplan is hierbij een steuntje in de rug. Dit plan is verplicht sinds 2009 (voor alle ouders die uit elkaar gaan en samen het gezag hebben over hun kinderen) en bevat onder meer bindende afspraken over de verdeling van zorg- en opvoedingstaken, de manier waarop jullie elkaar informeren, afspraken over de verdeling van de kinderkosten (kinderalimentatie) en wordt de mening van kinderen gehoord en meegenomen in de besluitvorming. De ouderschapsregeling kun je zien als een soort ‘levend document’ en zal regelmatig aangepast worden, afhankelijk van de situatie en de leeftijd van de kinderen. Om het ouderschapsplan te laten slagen is het essentieel dat beide ouders hieraan meewerken.

Wat is het ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een regeling waarin ouders die uit elkaar gaan, afspraken maken over hun minderjarige kinderen. Bij een scheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap moeten ouders een ouderschapsplan opstellen.

Ouderschapsplan verplicht?

Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:

  • gehuwde en geregistreerde ouders (met of zonder gezamenlijk gezag);
  • samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

Inhoud ouderschapsplan

In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:

  • hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
  • hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).
  • U mag ook andere afspraken in het ouderschapsplan zetten.

 

 Per jaar komen bijna 60.000 kinderen in een scheidingssituatie terecht. Actieve betrokkenheid van de kinderen, bij het maken van het ouderschapsplan,  geeft ze vaak opluchting en grip in die moeilijke scheiding tijd.