Bach bloesems gemaakt door Dr. Edward Bach102686729_ALT_MEDICIN

“Ziekte is geen wrede straf, maar enkel en alleen een correctie; een instrument waarvan onze eigen psyche zich bedient om ons op onze fouten te wijzen, ons te weerhouden van grotere dwalngen en ons te beletten nog meer schade aan te richten – en om ons terug te leiden naar de weg van de waarheid en het licht, die we nooit hadden ogen verlaten.”Edward Bach

Dr. Edward Bach geloofde toen al, dat je denkwijze en levenshouding een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekten. Voor hem was ziekte een gebrek aan harmonie tussen lichaam en geest. Hij ging er vanuit dat als een mens zich niet gelukkig voelt er na enige tijd een ziektebeeld kan ontstaan.
Een andere uitspraak van Edward Bach:

Behandel de mens en niet zijn ziekte!

 

Aan de hand van een voorbeeld wil ik duidelijk maken hoe dit in de praktijk werkt: Denk je in: twee mensen die op geen enkele wijze met elkaar verwant zijn krijgen allebei een grote schok te verwerken. De eerste is betrokken bij een ongeluk. Hij is vreselijk geschrokken, maar heeft lichamelijk niets. Na enige weken begint hij last van hoofdpijn te krijgen en wordt hij misselijk. De tweede persoon, directeur van een groot bedrijf krijgt plotseling een financiële crises te verwerken. Bij het horen van dit nieuws krijgt hij een dusdanige schok en krijgt na een paar dagen een zenuwontsteking in zijn linkerarm.

Normaal gesproken zou men voor deze twee toestanden een verschillende behandeling geven, maar wanneer we naar de psychische toestand van de personen kijken, is het heel duidelijk dat beiden een schok hebben gehad, alhoewel hun lichaam heel anders op deze situatie heeft gereageerd. Volgens de methode van Edward Bach geef je de remedie die helpt bij het neutraliseren van de schok. Edward Bach zocht in de natuur o.a. in Wales naar middelen voor zijn geneeswijze, nl.. de gemoedstoestand van de mens om te zetten van een negatieve levens instelling of houding naar een positieve instelling. Hij vond die in de vorm van bloesems van wilde planten, struiken, heesters en bomen. Hieruit ontwikkelde hij 37 remedies, de 38ste werd niet gemaakt uit bloesems, maar uit een bron, waaraan al sinds mensenheugenis door de streekbewoners een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven.

  1. Angst
  2. Onzekerheid
  3. Onvoldoende belangstelling in het heden
  4. Eenzaamheid
  5. Overgevoelig voor invloeden en ideeën
  6. Moedeloosheid en wanhoop
  7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

 

102686729_ALT_MEDICINBalans tussen lichaam, ziel en geest

In de huidige tijd komen spanningen en stress steeds meer voor in een mensenleven en ook in toenemende mate stemmingen als angst, onzekerheid, overbezorgdheid, verdriet en eenzaamheid. Het lijkt er op dat mensen tegenwoordig helemaal niet meer weten wat hun levensdoel is, waarvoor ze eigenlijk leven.

Mensen voelen die leegte van hun bestaan wel, maar weten niet wat er aan te doen.
Je eenzaam voelen wil niet zeggen dat je veel alleen bent, je kunt ook eenzaam zijn tussen mensen. Het is een gevoel dat voortkomt uit de ziel, je mist iets.
Het zit dus veel dieper dan je denkt. Mensen kunnen er niet goed mee omgaan en sommigen gaan er zelfs aan onderdoor. Heel veel mensen worstelen met hun emoties en stemmingen, die ze niet de baas kunnen. Die stemmingen waren er vroeger al en zullen er ook altijd zijn, alleen in de komende tijd zullen ze zelfs toenemen.
Dr. Bach, een Engelse arts, heeft 60 jaar geleden al ontdekt, door mensen te observeren en hun gedrag te bestuderen,
hoe zij reageren op bepaalde situaties, middels hun stemmingen en emoties.

Gemoedsstemmingen kunnen mensen behoorlijk parten spelen en zelfs tot lichamelijke en psychische klachten/ziekten leiden. Dr. Bach ging op zoek naar een eenvoudig natuurlijk geneesmiddel, die mensen zelf gemakkelijk in konden nemen. Daartoe ontdekte hij de Bach Flower Remedies of, in het Nederlands, de Bach Bloesem Remedies.

De Bach Bloesem Remedies bestaan uit 38 verschillende remedies (tincturen), de Rescue Remedie, bestaande
uit 5 bloesems en de Rescue Cream, met 6 bloesems op natuurlijke basis. De Rescue Remedie wordt als 1 remedie beschouwd.